Les Calanques – Jižní Francie

Nejspíše někdy v druhé polovině dubna bysme rádi na týden navštívili krásnou lezeckou oblast na jihu Francie u pobřeží Středozemního moře. Tak tedy přijměte tento článek jako malou ochutnávku a pozvání na tenhle výlet.

Nejdříve nějaké to info o oblasti:

 

OblastLes Calanques leží na samém jihu Francie v těsné blízkosti města Marseille. Je to oblast, která byla v období 50-tých a 60-tých let významnou oblastí, kde významní francouzští lezci té doby (např.:

Gaston Rébuffat, Georges Livanos) trénovali na velké výstupy v Alpách. Od té doby tato oblast ztratila částečně svou prestiž na úkor oblastí jako koňon Verdon, Bioux apod. nicméně stále se jedná o významnou lezeckou oblast a svým charakterem je poměrně ojedinělá.

I když je tato část pobřeží Středozemního moře oddělena od vnitrozemí zástavbou a dálnicí a zdálo by se, že svou blízkostí k velkoměstu Marseille může být vnímána asi jako Stromovka v Praze nenechme se mýlit. Tento 15 km dlouhý a 5 km široký masiv je jednou z nejrozsáhlejších lezeckých oblastí ve Francii, který se svými vápencovými útesy sklání od nejvyššího bodu Mont Puget s 584 m n.m. až k hladině moře a bezesporu i pod ní. Potápět se ale nejedem, takže o tom třeba jindy.

Celý masiv nabízí údajně přes 100km lezeckých cest různé obtížnosti (vizzde). Podle oficiálních stránek pro průvodce po oblasti (vizzde) je v současnosti zaregistrováno3436 cest z toho2440 sportovních a996 tzv. dobrodružných. Průvodci po oblasti (za 30

) o 480 stránkách popisuje2555 cest (2372 sportovních) a váží 708 gramů, což myslím nějakou tu představu o velikosti oblasti utvoří. Cesty jsou orientované většinou na jih a budou myslím dobře zajištěné. Nástup k některým cestám je ze slanění a cesty nejsou zarostlé. Vzhledem k počtu možností se dá očekávat, že cesty nebudou oklouzané a tak můžete zažít na vlastní ruce a lezky, jak dokáže vápenec držet, což se Vám v Čechách a na Moravě určitě nepoštěstí. Celé Calanques se skládají z velkého množství oblastí (viz např.:zde), ve kterých se dají najít různé až bizarní divoké skály. Přeci jen je to vápencová oblast a jak známo vápenec je vodou rozpustný, takže v pobřežním pásmu najdete notný kus z geomorfologické encyklopedie.

Klima oblasti je dosti specifické a samozřejmě dané dosti svou polohou. Oblast Les Calanques patří k místům s nejnižším množstvím srážek ve Francii. Průměrně zde mají za rok 50 deštivých dnů a celkový úhrn 600 mm. I když tato čísla jsou v porovnání s jinými oblastmi v oceánským klimatem ovlivněné Francii malé, z hlediska našeho klimatu to zas takový rozdíl není (Praha např. cca 90 deštivých dnů a 700mm srážek). No nicméně srážky v Les Calanques padají zejména na podzim. V zimě zde zas fouká mistral, tj. silný, nepravidelný studený severák, a v létě je zde takové vedro, že by jeden chcíp, takže jaro zřejmě ideální. Ale pozor, na jaře ještě nebývá tak vyhřáté moře.

Specifické klima, geologie a blízkost města přináší však jistá omezení, o kterých je třeba zde také asi něco říci. To že je v červenci a v srpnu lezení zakázané kvůli velké hrozbě požárů, se kterými se zde dosti potýkají, by nás asi ani nemuselo vzhledem k plánovanému termínu trápit, nicméně, zákazy rozdělávání ohně, táboření a bivakování je celoroční, i když možná v zimním období může být tolerance vyšší. Ubytování je třeba hledat tedy asi jinde. Spaním na divoko bysme asi místní moc nepotěšili, zvlášť když to Francouzi nemají vůbec v lásce, ale někam by se možná zašít šlo. Jinou alternativou je tedy asi už jen poohlédnout se po nějakém kempu či zkusit zajímavý typ a to turistické chatky, které prý mimo sezonu zejí prázdnotou a mohly by být i cenově vcelku zajímavé. Velkým nešvarem, na který je také upozorňováno je vykrádání aut. Rozhodně se prý nevyplatí v autě cokoli nechávat. Někdy dokonce straší, že se vloupání do aut zde stalo průmyslem a když u vás nic v autě nenajdou, tak vám ho aspoň poničí, zvlášť když nemáte místní SPZ. Doporučováno je tedy nechat auto na hlídaném parkovišti, nebo dojet sockou z města. Pro movitější je možnost taky dojet na jachtě, ale to se nás bohužel asi netýká. Poseldní nepříjemností je voda, která se jak známo ve vápenci moc nenajde a když už tak vblízkjosti moře pouze slaná, takže se musí donést.

 

A teď nějaké to info pro nás

zde je spreadsheet, kam prosím napište zda byste měli zájem jet, zda máte auto, jaké preferujete ubytování a kdy se vám to hodí, podle toho se pak rozhodnem v jakém podání se akce uskuteční.

 

a závěrem pár odkazů:

Přehled oblastí + nějaké fotky (francouzky)

nově opravené cesty + schémata (francouzky)

článek od Sherpáků

článek z lezce, kde je spousta dalších odkazů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *