Běžkařský víkend v Brdech

Začalo to už v pátek večer. Byli jsme bouldrovat v Lokal bloku a pak šli do hospody. Jak to tak bývá, u jednoho nezůstalo a tak jsem byl kolem půl druhé v posteli. Ráno mě v šest vzbudil budík. Rychle domu, zabalit lyže, pár věcí na sebe a na spaní, karimatku, spacák a nějaký sladkosti. Nagliderovat lyže už jsem nestíhal a dojít si nakoupit jídlo taky ne. Snad ty lyže pojedou a ten Albert co je v Mníšku má otevřeno…

Lehkým poklusem jsem se dostal na metro a vydal se na autobusák Na Knížecí. Chvíli před osmou jsem potkal Žižiho a Béďu. Nemohli jsme najit odkud autobus jede. Z Knížecí odjížděl autobus až za půl hodiny, ale pomocí telefonu jsme se od zbytku výpravy dozvěděli, že jede ze Smícháče. Máme tři minuty abysme se tam dostali. Snad pojede tramvaj… Co se nestalo, tramvaj jela, ale kluci stáli na nástupišti úplně osamoceni. „Na ty lyže musíte mít obal.“ slyšeli od autobusáka. Měli jsme díky tomu půl hodiny čas. Já stihl koupit jídlo a druhou snídani, někteří kafe a Erik sehnal také pytle na odpadky jako obal na lyze, což se ukázalo jako výborný nápad. Od dalšího řidiče jsme slyšeli tu samou vetu, ale byli jsme připraveni a v 8:33 jsme mohli odjet.

V Mníšku bylo dílem okamžiku vyběhnout nahoru ke kostelu na Skalku a pak začala běžkařská zábava. „Hele, co tam máš? Já mažu modrej, co ty? Já tam mám od minule modrej extra, snad to nebude smekat. Ježišmarja sundejte mi ty brusle…“ Všichni jsme namazali a vyrazili. Stopa nic moc, uklouzaná cesta, ale sníh na ní je. Po odbočce do lesa už je i stopa a jede se dobře. Po deseti kilometrech potkáváme posypanou cestu. Naše cesta vede po ni, zouváme lyže a vydáváme se dolu. Když jsme dole pod kopcem, vola na nás Petr, ať se vrátíme, že je cesta horem. Vydáváme se za ním a podle rady ostatních běžkařů prolézáme dírou v asi 3m vysokou zdi z 5cm tlustého železobetonu. Tady je stopa i sníh perfektní, jede se nádherně a projíždíme kolem úkrytu pro rakety.

Ano, jsme v ještě nedávné době vojenském prostoru. Tato raketová základna byla postavena v letech 84-85 a bylo na ni umístěno 36 útočných raket dlouhého dosahu S-200 Vega, které byly určeny k ničení cílu mimo naše území s pravděpodobností zničení cíle kolem 96{a8529231ecd437c69f5b664f46e51dc76fea0ab836f2d3a06c59ddc296e41a38} – 99{a8529231ecd437c69f5b664f46e51dc76fea0ab836f2d3a06c59ddc296e41a38}. Vojáci toto území opustili v roce 2001, ale v té době tam už delší dobu sídlily mnohem slabší rakety.

Tento víkend je ale celý prostor pod sněhem a jediný kdo se tu pohybuje, jsou běžkaři. Snaha projet skrz základnu po hřebenovce se nám příliš nepovedla a tak po neúmyslném prohlídnutí si většiny základny jsme se ocitly po pěti kilometrech zase u díry ve zdi. Cestu zpět jsme už znali a za chvíli jsme byli zase na rozcestí, kde jsme tentokrát opravdu zvolili cestu po silnici dolu. Následovalo dalších asi deset kilometru do Dobříše, kde jsme našli výbornou hospodu s příjemnou obsluhou, teplým topením a výborným jídlem. Sjezd do Dobříše byl už beze stopy a tedy občas i zábavný a s několika pády. Přesto se nikomu nic nestalo a všichni v pořádku dojeli.

Kolem půl desáté se oddělila menší skupinka, která nespěchala na poslední autobus, ale zůstávala ještě v hospodě. Nocováni v seníku, který jsme po cestě potkali, nás velmi příjemně překvapilo, nicméně bylo potřeba dojít z hospody ještě tři kilometry zpět. Skóre za sobotu tedy bylo 24km+3km na seník, nebo +2km na autobus. Z vyprávění vím, že cesta do Prahy málem skončila už v Dobříši, neboť slyšeli od řidiče tu jim už dobře známou větu o lyžích a obalu.

Ranní vstávaní se nekonalo, a tedy kolem půl deváté jsme začali snídat a vařit čaj do termosek. Návrat tou samou cestou zpět, bez trestného kolečka po základně, jsme absolvovali v dobrém čase a díky tomu jsme po obědě nad Skalkou mohli sjet do Všenor na vlak a odjet do Prahy. Výkon za neděli byl asi 26km. Celkem tedy za oba dny 54km, což byla příprava na další víkend, ale o tom až v dalším článku.

Franta.

Ke stazeni trasa do GoogleEarthbrdy_bezky_2010_1.kmz (155,1 kB)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *