Spitzberg (aneb Oderwitzer Spitzberg)

 

Lokalita nacházející se v Německu, kousek za hranicemi, nás přilákala na první letošní lezení na skále. Nejdříve si můžete krátce přečíst něco o tom jak jsme tam dostali a co jsme tam dělali a na konci se možná dovíte i nějaké užitečné informace o lezení na Spitzbergu.

 

Letošní první lezení jsme si ani tak neplánovali, ale na sobotu 12.3.2011 to vypadalo na první lepší víkend a tak slovo dalo slovo a vyrazili jsme do Němec na lokalitu nám zatím neznámou (kromě Míši) – na Oderwitzer Spitzberg. Dědek při odjezdu do zimních Tater jen kroutil hlavou, proč jedem tak daleko. Mno, já na to neměl vlastně kloudnou odpověď, ale prostě nás lokalita lákala a tak jsme vyjeli. Zúčastnili jsme se v poměrně hojném počtu. Jedno auto obsadil Žiži, Martin, Míša a její kamarád, ve druhém se vezli Laco s Erikem, Frantou a Terkou a v dalším se pohodlně dovezli Miloš, Terka a jejich pes. Po cestě trvající cca dvě hodiny jsme (po zanedbatelných navigačních komplikacích) přistáli na vrcholu Spitzbergu

 

  

Pod skalami bylo ještě mokro a místy trocha sněhu, ale skály byly suché a tak jsme se do toho okamžitě dali. Hnedle u restaurace je sektor Kinderklettergarten, kde jsou lehké cesty, dobré pro seznámení s materiálem. Míša jako znalec terénu šla rovnou na delší cesty, nicméně se zbytkem jsme se trochu rozlezli zde. Po pár cestách jsme, ale také zamířili vstříc vyšším výšinám a obtížnějším cestám do sektoru Ostpfeiler, kde jsou cesty až skoro téměř bezmála cca takřka málem asi 60 m dlouhé. Některé cesty se zdáli na první pohled trochu omechovatělé, ale nohy drželi pěkně a tak jsme tahali jednu linii za druhou až do úplného (mno spíš středního) vyčerpání.

S Frantou a Terkou jsme ještě zvažovali původní plán, že bychom zde přespali nebo že bychom se přesunuli za hranice do Čech, abychom mohli jít na levné dobré pivo a přespali na rodné hroudě. Nicméně, dohodli jsme se nakonec jinak a tak jsme pivko nakonec dali až ve Vršovicích v Gulliveru a přespali pohodlně doma.

Výlet to byl pěkný, lezení dobré, účast vynikající. Na první letošní lezení víc než vydařená akce. Co se týče samotné lokality, tak můžu říci, že je to oblast pěkná nikoli však nádherná, lezení hezké nikoli však krásné a oblast nevelká, na víkend při špatné předpovědi na jiných místech však ideální.

 

a teď něco málo k lokalitě:

 

název: Oderwitzer Spitzberg

původ jména:odvozeno od typického tvaru sklaních útvarů

souřadnice:50°57’36.564″N, 14°41’22.933″E nebo 50° 57′ 37.59″, 14° 41′ 23.59″

nadmořská výška:510 m n.m.

 

geologie:Fonolit = znělec – tj. jako na Bořni – vulkanického původu, typická sloupcovitá odlučnost.

přístup:cca 10 km severozápadně od Zittau, cca 150 km z Prahy. Z Liberce na Hrádek nad Nisou, dále přes Zittau (Žitavu) na Oderwitz, projet Niederoderwitzem do Oberoderwitzu (cca 4km skrze město), minete odbočku doleva na Großschönau, pokračujete dále (po levé straně kostel) a na další větší křižovatce odbočíte doleva, podjete železniční trať a dále po úzké silnici (pozor na příčné odtokové strouhy) až k parkovišti pod lesem nebo dále až na vrchol k chatě (Spitzbergbaude), kde se dá také zaparkovat. Odtud ke skalám by člověk kamenem dohodil.

 

stupnice: saská

cesty: viz tabulka

sektor III IV V VI VII VIII IX X
Sudpfeiler 1 4 7 1 7 1 0 0
Ostpfeiler 2 5 4 3 3 1 2 2
Mittelwand 1 5 0 3 3 0 0 0
Nordpfeiler 1 5 3 3 1 0 0 0
Kinder 7 2 0 0 0 0 0 0
celkem 12 21 14 10 14 2 2 2

jištění: borháky, nýty – místy cesty označené (barevné nýty), prasečí ocásky

potřebné vybavení: lano (nejlépe 60 m a delší), 10-12 expresek

charakter lezení:cesty dlouhé od 10 do 60 m, většinou ukloněné, chyty lištového charakteru, místy nohy na tření (drží), místy dobré chyty. Kouty a hrany. Někdy cesty obrostlé mechem.

základní pravidla:zákaz sólolezení, lézt se musí s úvazkem (doporučen prsní a bederní), jištění povoleno pouze s normovaným materiálem, při slaňování a toprope je povoleno používat jen stálé jistící body,zákaz magnésia, zákaz lezení při dešti a na mokré skále, prvovýstupy musí být schválené, zakázáno odhazování odpadků (včetně vajglů) a hlučení.

Poznámky: U skal je přístřešek, který je možno lezci využít pro siestu i přespání. O pěkných víkendech bude na skálách asi plno.

 

Odkazy:http://www.heinrich-sport.de/spitzberg/index.htm – info o oblasti (v němčině)

              Na Špicberky autem za dvě hodiny – článek o Spitzbergu od Míši

 

 [Žiži]

Diskusní téma: Spitzberg (aneb Oderwitzer Spitzberg)

Datum:19.06.2011

Vložil:Beda

Titulek:dosti dobré….

Kratký, výstižný a propracovaný článek + mapka a popis přístupu. ,,soudruzi, tak je to spravné, tak to ma byt´´ 🙂

Odpovědět

Datum:16.06.2011

Vložil:Dvornas

Titulek:..

Jen přidat cíl a závěr a máš vědeckou práci, fakt výstižné, bezva článek !!
Řekl bych že míříme k titulu horoweb roku.. tak další články, brzo budem čelit zájmu reklam a oddílová kasa ztuční !!

Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *