První návštěva Jickovic

Jednu hezkou dubnovou sobotu jsem se rozhodli vypravit do Jickovic. Mělo to dva důvody chtěli jsme zkusit novou lezeckou oblast a svést se v Lacově novém automobilu. Z Prahy jsem vyráželi kolem osmé, v sestavě Laco, Franta, Jirka, Michal a Beda. Nový automobil nás vezl vskutku pohodlně a rychle. Namístě jsme byli chvilku po deváté. V hospodě U Kaštanu jsme s trochou štěstí koupili za 100 Kč průvodce a vyrazili jsme do skal. Skály se nacházejí přibližně 1,5 km severovýchodně od Jickovic. V Jickovicích se leze po hrubozrnné žule ( pro Žižiho – jedná se o biotitickou porfyrickou žulu ). Lezení je zde specifické tím, že se zde leze na tření po oblinách nebo spáry. Některé cesty je nutno dojišťovat, proto se hodí vzít si s sebou sadu friendů a abalaků. Oblast není hojně navštěvována jako Roviště. Je to tedy jasná volba pro ty kteří mají rádi klid. Námi lezené cesty: Když milenky pláčou 4+, Velikonoční 5, Knifák 5, Kosovci v koutě 5, Trnitá 6, Platýz 6 a vrchol dne v Jirkově podání Muší oči za 7-. Celodenní lezení je nejlepší zakončit v hospodě U Kaštanu. Kde kromě dobrého piva a výborné domácí klobásy mají vrcholovou knihu celé oblasti

Info:

Obec Jickovice se nachází 12 km západně od Milevska v blízkosti přehrady Orlík, nedaleko Hradu Zvíkov, který se nachází na druhém břehu řeky Vltavy. Vzdálenost z Prahy je 96 km.

Průvodce oblasti je možné zakoupit v hospodě U Kaštanu za 100 Kč. Jedná se o nového průvodce vydaného v roce 2009. Průvodce je velmi pěkně a podrobně zpracován.

Beda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *