DACHSTEIN – lezení u Adamek Hütte 2010

Termín:  červen 2010

Účast: Franta – PetrV, Martin – PetrD. 

 

Jen stručně k červnovému víkendovému zájezdu. K chatě se jde cca 4-5 hodin od parkoviště u Gossausee. Lokalita se vyznačuje menším množstvím dobrých cest, odjištěných sportovek jedno až cca desetidélkových, pohodlně přístupných od chaty. Průvodce je na webu chaty. Spali jsme venku, je léto.

SCHREIBERWAND 2496 m

1) Hüttenpfiler – 300m, 8 délek, IV

2) Diagonále – 300m, 8 délek, V+

Nástup je 5 min od chaty ( ! ) a jde o dvě cesty, které jsme zkombinovali.Petr a Franta vlezli do 2) a v místě kde se cesty nahoře podruhé potkaly odbočují do 1) neboť Franta zapomněl lezky a je otázkou jak by to v pohorkách šlo – i když on je šikovný, určitě by to dal i tak.  

S Martinem jsme tedy přešli do cesty 2) s poslední délkou za V+ Ta stojí za zmínku, nádhera. Hned nad štandem je převislý komín který je nutno nastoupat nohama a klíčový chyt na levou ruku je hluboko ve spáře, bez něj nevím-nevím. Na konci délky je pak vzdušná stěnka s menšími chyty, je trochu balancovní, a jelikož máme („expediční“) batohy tak ještě okořeněno posunem těžiště. Tento přelez rozhodně doporučuji.

 

 

SCHREIBERWANDECK 2316m

Holländkarkante – 250m, 9 délek, IV

Hned v dolní části jsou za ruce tahající převísky, ale dobře odjištěné boráky. Ve střední části přechod po suti. Zejména jsou úžasné horní délky - plotny na hraně a nahoře nad traverzem parádní sokolík.

 

Sestup je značen červeně, zajímavým vápencovým prostředím s dírami, závrty, jeskyněmi a zabere cca 1hod.

 

TROCHA ROMANTIKY:

  

NĚCO NA PŘÍŠTĚ:  Hohe Schneeberwand – no není rozkošný ?

 

 

Petr Dvorňas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *