Obervégry

Obervégry jsou menší pískovcová oblast na severu Čech, nedaleko Liberce a Hrádku nad Nisou. Strávili jsme zde jen jeden den, ale jelikož Horní skály tvoří skupina jen osmi věží, směle si troufám tvrdit, že i za jedno lezení jsme to tu docela poznali.Vzhledem k tomu, že sem jezdí horoškola, jsme se nebáli, že bychom si tady nezalezli. A skutečně – skály vzdálené příjemných 500m od parkoviště nabízející široké možnosti seberealizace ve vertikálách. V průvodci je napsáno, že se jedná o skupinu věží, tvořenou cenomanským pískovcem (stejným jako na Suškách), který je místy protkaný žilkami vápence. (Reálně to tedy znamená pevnou bílo-šedou skálu.) Pokud bych měla srovnat se Suškami, bylo zde více labskopískovcově tvarovaných chytů – tj zkamenělé „krajky“, které hojně najdete v Labáku a Bielatalu. Sušky mi lezecky připomínaly více Žďárky, než jakoukoli pískovcovou oblast. Dále je tu neskutečně malý počet kruhů a velký počet cest s vykřičníkem nebo popiskem „špatně jištěno“.V lehčích cestách je fůra možností, jak bezpečně zasmyčkovat, a člověk se tu nesmí stydět lézt trojky a čtyřky. Jednak bude u některých docela překvapený a bude si říkat „to fakt lezu čtyřku?“ a jednak jsou to snad jediné bezpečně jistitelné cesty tady. Zkoušeli jsme na druhém i nějakou tu sedmu na Liberecké věži, která byla velice výživná lezecky, neměla jediný kruh a představa, že v tom převise dokážu nejen držet sebe, ale i dobře založit mně i ostatním připadala trochu sci-fi. Franta si tady střihnul jednu nádhernou, ale ne o moc lépe jištěnou přímou variantu Jižní cesty, kterou bych doporučila morálistům, kterým nevadí cvakat první kruh v deseti metrech, pokud pod ním mají jen pofidérní smyčku.

Doporučené cesty: oblézt Smrtku ze všech stran a nebát se do cest, které na první pohled působí převisle – najdou se v nich dobré chyty a místa k jištění. Obecně na mně působilo, že jsem na Obervégrech lezla více silovějších madlo-cest než technických vyvažovaček a že všechno, pod čím jsem stála, bylo převislé. My jsme poctili svou návštěvou: na Smrtce: Severní cestu IV, Jižnícestu IV(moc hezká, ale pod prvním kruhem nezaložíte a je to na zem, ikdyž v lehkém, tak bacha), Přímou jižní cestu VIIa (špatně jištěno), Východní pravou cestu III, na Dvojčeti: Normální cestu III, na Liberecké: Normální cestu III. Jako správní horolezci jsme zakončili den na zhodnocovacím pivku. K tomu doporučuji nedaleký kemp Kristýna, kde se najdou jak dvě hospody, tak i dobrá pizza (měli obrovské porce) a koupání v zatopeném pískovcovém lomu, které bylo po parném dni víc než příjemné. Pokud k noclehu zvolíte přímo skály, tak i tady bylo vidět nějaké to ohniště a rovný plácek na bivak. Nevím, jak moc bych tu provokovala s ohněm, přeci jen je to CHKO a občas by to někdo mohl pokutovat.

Přístup k oblasti je dobře popsán v průvodci: z Rynoltic (žel. stanice) po žluté značce přes Černou louži (hotel, chatové ubytování) na Horní sedlo (5 km) a 200 m po zelené značce k Horním skalám; nebo z Hrádku n. Nisou (žel. stan.) po silnici přes Dolní sedlo na Horní sedlo (6 km) a vpr .po zelené značce ke skalám.

Díky posádce za hojnou účast a super výlet!

Mischa

Fotogalerie:picasaweb.google.cz/104597511981927853529/Obervegry1072010#

Další články o oblasti:www.horyinfo.cz/view.php?nazevclanku=obrvegry&cisloclanku=2006090012

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *