Silvestrovské Tatry – Kriváň

Jelikož píšu článek již s velkým – dvouletým – časovým odstupem, tak pouze stručně:

Účastníci zájezdu: Franta, Martin S., Luboš

Cíl: výstup některými cestami na Kriváň ze severní strany

Průběh:

    Po noční cestě z Prahy do Nové lesné jsme zaparkovali Martinovu Fiestu u Erika v garáži. Cesta byla dlouhá a na místo dorážíme kolem půl osmé ráno. Počasí nám zatím přeje – je jasno a mrzne.

    Jelikož jsme přes noc nic nenaspali, tak nám Erik poskytuje azyl a máme možnost se u něj chvíli prospat a poté zabalit batohy. Poté vyrážíme na električku a přesouváme se na Štrbské pleso.

    K usnadnění cesty využíváme lanovku k Chatě pod Soliskom (1830 m.n.m.) a poté vyrážíme nahoru Furkotskou dolinou (1710 m.n.m.). Batohy nemáme nejlehčí, sníh nám cestu neusnadňuje a horšící se počasí se silným větrem nás také neurychluje. Díky našemu pozdějšímu startu se proto dostáváme už za tmy k Nižnému Wahlenbergovu plesu (2053 m.n.m.), kde bivakujeme. Po větrné noci nás probouzí stejně větrné ráno s nánosem nového sněhu. Luboš mi usnadňuje vstávání, když bere lopatu a odhazuje z mého žďáráku asi 20 cm sněhu.

    Po vystoupání k Vyšnému Wahlenbergovu plesu (2157 m.n.m.), se rozhodujeme, že výpravu otočíme. Vítr je velmi silný, chůze bez hůlek velmi obtížná a ikdyž člověk stojí na místě, tak to s ním pěkně cloumá. Jen co sejdeme zpět na Štrbské pleso, tak se obloha čistí, vítr ustává a toto počasí drží další čtyři dni. Příště to chce pozorněji prostudovat počasí a neustále si předpověď aktualizovat.

    Další dni bydlíme u Erika a chodíme do Velké studené doliny na ledy. Lezeme tady Dolní a Horní Grosz a Veverkáč.

 

    Po půlnoci na Nový rok jsme v Praze.

    Výběr fotek na Picasezde.

 

Franta.

|

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *