Mischa bloguje – Saint Jean de Buèges

Tenhle víkend jsme sice měli trochu jiné plány, ale počasí se rozhodlo za nás, a tak jsme volili něco na den. Nico mě docela rychle prokoukl co se týče vícedýlek, a tak jsme volili oblast poskytující cesty o délce aspoň 50m. Celkově vzato, pokud jde o francouzské terény nabízející vícedélkové lezení, nedá se to prostě komentovat jinak, než slovy „j´adore!“

Kolem Montpellier je mraky oblastí na lezení. St Jean je ale spíše jedna z těch lokálního významu. Na víkend by se tady ale něco najít dalo, aby se člověk zabavil na oba dny, zvlášť pokud se vaše obtížnost pohybuje kolem 6a-6b, jako ta naše. Zdatnější lezci tu najdou lezení spíše na den, méně zdatní, obávám se, taky.

St Jean de Buèges je malebná vesnička na dně romantického kaňonu, nad kterou se tyčí výrazný kopec. Přístup vám zabere od auta asi 10-15 minut, nic co by člověk nezvládl vyšlapat v sandálích. Leze se tu ve čyřech sektorech  –  Pilier Ouest (Západní pilíř), Pilier Château, Face Sude a La Calasse (rive droite). Jaké cesty jsou na Pilier Ouest jsme se popravdě nedovtípili, nikoho jsme tam neviděli lézt a není ani v průvodci. Za to jsme si ale dokonale vychutnali krásné cesty na Pilier Château a La Calaisse.

Na Pilier Château vede 7 cest v délce asi 65m každá, takže o nalezené metry rozhodně nemusíte mít strach. Skála má prvotřídní kvalitu, noha na tření prostě drží, co bych ale podotkla, a Nico mi to „zapomněl“ říct, než jsem nalezla do první délky, je vzdálenost jištění. Nečekejte borháky co dva metry, jsou spíše po 4-5 m, pokud je těžší krok, většinou je u borháku, ale najdou se i výjimky, kdy nejtěžší krok 6a cesty byl nohama metr nad jištěním. Využila jsem i smyce – v jednom místě jsem provázala hodiny, první expresky je nutno prodloužit, jinak vám pěkně potáhne lano. A co jsme lezli? Samé skvosty! Na rozlez jsme si vybrali L´ombre du Chasseur (5c, 6a) a potom jsme nakombinovali težší délky z cest La fosse aux serments 6a a Le coup de grisou 6a. Větší stopu v nás zanechala spíše ta druhá jmenovaná  – La fosse aux serments/Le coup grisou. První délku jsem táhla já, v průvodci má sice tři hvězdy, a ano je překrásná, nutno ale podotknout, že je třeba se vybavit dostatečným množstvím morálu, jelikož klíčový krok je zajištěn úplně divně (vůbec), a to vysoko nad jištěním a ještě do pěkného kyvadla. Když ale přesvědčíte hlavu, že ten chyt, co hypnotizujete nad vámi je skutečně madlo a uděláte do něj menší dynamo, přece jen hezky zabere. Druhou délku táhl Nico. Byla úplně jiná než ta moje – ne tak technická, spíše vytrvalostní, s krásným sokolíkem.

Pak jsme se rozhodli zvednout kotvy a zkusit nějakou sportovku ve stínu – těch tady moc není, respektive pár jich je v menším sektoru u řeky – La Calasse (rive droite), ale nic co by vám mělo vystačit na parné dny. Skála je tady úplně jiná než na Pilier Château – je plná děr a vyžaduje úplně jiný typ pohybů. Lezli jsme tady tři 6a – první bylo podivné, těžký krok zase nad jištěním, druhá dvě byla doslova lezecký koncert (a navíc hezky zajištěná stylem težký krok u borháku). Cesta 7, prvovýstupce nechť se neurazí, nás moc neuchvátila, cesta 6 byla bez ostudy jedna z nejhezčích linií, kterou jsem kdy lezla, cesta 5 neméně krásná, ale vyžadující spíše vytrvalost, než techniku. „Numéro 6“ totiž v sobě skrývá kromě kontinuálního vytrvalostního lezení po velkých chytech i perfektní boulder, ze kterého budete mít hroznou radost, až ho vyřešíte. Jedná se o krok, který jsem na skále snad ještě nedělala, nebo se s ním tedy rozhodně nesetkávám často. Víc neprozradím, abych nemohla být nařčena z toho, že vám kazím onsight. Na závěr dodám, že když přebrodíte říčku vedle sektoru La Calasse, objevíte luxusní bivak.

Pak jsme se vydali znova hledat nesehnatelný průvodce na Thaurac, abychom měli co dělat v neděli, a hurá zpátky do Montpellier. K průvodci zmíním jen to, že dotisk není a má být v lednu, takže pokud do Thauracu míříte, vybavte se fotákem a odchyťte pod skálou místní lezce.

Nová slovíčka:

j´ai choppé les bouteilles – nateklo mi

le moral – morál

 

Bisous!

Mischa

Fotogalerie

Průvodce

1. díl seriálu Mischa bloguje – Proč jet na studijní pobyt na jih Francie

2. díl seriáli Mischa bloguje – Thaurac s průvodcem bez průvodce

3. díl seriálu Mischa bloguje – horolezecká stěna Grabels

4. díl seriálu Mischa bloguje – Pourquoi Dentelles? Parce qu´elles sont magnifiques!

6. díl seriálu Mischa bloguje – L´arête ouest, Gorges de la Jonte

7.díl seriálu Mischa bloguje – 3x nej v Orpierre

8. díl seriálu Mischa bloguje – Saint victoire

9. díl seriálu Mischa bloguje – Pont de Barret

10. díl seriáluMischa bloguje – Russan

11. díl seriálu Mischa bloguje – Lezení v okolí Montpellier – Claret, St Bauzille, St Guilhelm le désert

12.díl seriálu Mischa bloguje – L´épitaf

13,díl seriálu Mischa bloguje – Nikdy neříkej nikdy aneb návrat do Francie (aspoň na týden) 

14.díl seriálu Mischa bloguje: Gorges de la Dourbie a Natural Games v Millau

Diskusní téma: Mischa bloguje – Saint Jean de Buèges

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *