Mischa bloguje – Proč jet na studijní pobyt na jih Francie

Vydat se na jih Francie na studijní pobyt je docela dobrá volba. Minimálně proto, že Montpellier, kam jsem zamířila na studijní pobyt já, je nádherné město, ze kterého jihofrancouzská atmosféra jen čiší. No a pak je tu ta francouzština, na které potřebuju pořádně zapracovat. Na to je nejlepší poznat místní. Jak? Nejlépe přes lezení.

Asi vás nepřekvapí, že jsem hledala město na studijní pobyt stylem „zabodnu prst do mapy a pojedu tam, kde mě univerzita přijme a zároveň bude v okolí dostatečné množství skal“. Mí favorité byli Avignon, Marseille, Toulouse a Montpellier,prostě skoro všechna větší jihofrancouzská města, která splňovala podmínku blízkost moře a skal. Osud mi asi trochu přál a nakonec mi kladně odpověděli z Montpellier. O komplikacích se zařizováním je asi škoda mluvit, ale sečteno a podtrženo jsem tu a zatím se mi tu moc líbí.

Problém první nastal se sháněním spolulezce. Francouzi nemají bohužel svou vlastní verzi lezce.cz, která by se jmenovala grimpeur.fr (taková stránka sice existuje, ale přiliš velké množství aktivních diskutujících tam není). Zkusila jsem tedy různé skupiny na Facebooku a portál camtocamp.org, kde mi k mému velkému překvapení během 24hodin přišly čtyři odpovědi.  Pátá, která mě překvapila nejvíce, přišla přes českého Lezce. Musím říct, že mi asi trochu spadne kámen ze srdce, až mi přijede český parťák, který bude rozumět slovům „dober“ a „zruš“.

Na internet jsem však nesázela jako na jedinou naději a samozřejmě jsem zkusila hledat i na místě. Nejsnazší cesta vede přes návštěvu stěny. V Montpellier je jediná a nachází se v komplexu budov nákupního centra Odysseum. Trochu z ruky, ale moc hezká. Začínám samozřejmě na boulderovce, kde se ke mně po chvíli přidá asi desetiletý kluk, od kterého odpozoruju, že chyt se francouzsky řekne „la prise“ a podvádíš „tu triches“. Každopádně zjišťuju, že je moje slovní zásoba hrozně omezená a nedokážu mu říct „musíš to brát na spoďáka“ a „tu nohu zapatkuj“. Vystačím si tedy se slovy „tu le prends comme ça“ (to chytneš takhle) a zuřivou gestikulací.

Po chvíli mě to přestane bavit a rozhodnu se okouknout cesty na stěně. Je docela dost velká,několik desítek linií, na výšku asi 12m, bohužel se jenom asi pět linií dá cvakat, zbytek se leze na rybu. Obtížnost nenatažených cest začíná na 5c (6UIAA) a jdou hezky do převisu. Pár minut na to si mě všimli dva kluci a přizvali mě, ať se přidám, jetsli mám sedák. S radostí se oblíkám a učím se první povely.

j´assure – jístím (rozumí, ale místo toho říká jistič lezcovi „es-tu prêt?“ – jsi nachystaný)

je pars! – lezu!

mou! – povol!

sec! – dober!

vaché! – zruš!

prends moi – spusť mě (tvrdí internet, kluci mi ale tvrdili, že mám nahoře říct „oki“)

Lezla jsem jenom tři cesty, ale klasa mi připadala dost poctivá, tak uvidíme, jaký bude ten zbytek. O víkendu bych měla prozkoumat Thaurac, tak se můžete těšit na další díl seriálu.

Přidávám ještě pár užitečných obratů:

à vue – on sight

en moulinette – na rybu

en seconde – na druhém (jistič jistí ze štandu)

la voie – cesta

Mischa

2. díl seriálu Mischa bloguje – Thaurac s průvodcem bez průvodce

3. díl seriálu Mischa bloguje – Horolezecká stěna Grabels

4. díl seriálu Mischa bloguje – Pourquoi Dentelles? Parce qu´elles sont magnifiques!

5. díl seriálu Mischa bloguje – Saint Jean de Buèges

6. díl seriálu Mischa bloguje – L´arête ouest, Gorges de la Jonte

7. díl seriálu Mischa bloguje – 3x nej v Orpierre

8. díl seriálu Mischa bloguje – Saint victoire

9. díl seriálu Mischa bloguje – Pont de Barret

10. díl seriáluMischa bloguje – Russan

11. díl seriálu Mischa bloguje – Lezení v okolí Montpellier – Claret, St Bauzille, St Guilhelm le désert

12.díl seriálu Mischa bloguje – L´épitaf

13,díl seriálu Mischa bloguje – Nikdy neříkej nikdy aneb návrat do Francie (aspoň na týden)

14.díl seriálu Mischa bloguje: Gorges de la Dourbie a Natural Games v Millau

Diskusní téma: Mischa bloguje – Proč jet na studijní pobyt na jih Francie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *