Arco – Mekka sportovního lezení a jiných sportů

Cesta z Prahy do Arca je dlouhá cca 750Km. (směr: Mnichov, Innsbruck, Brenner, Trento, Arco). My jsme vyjeli na noc, abychom se vyhnuli zácpám na rozkopaných silnicích, díky tomu jsme do Arca dorazili ráno kolem 7hod. 

hledat místo na spaní. „Na divoko“, zde můžete spát na parkovištích nebo v rozsáhlých vinicích, samozřejmě vás nesmí nikdo chytit. My jsme se, ale rozhodli pro kemp, přece jen je to o něco pohodlnější.  Kemp s názvem Maroadi , leží na břehu jezera Garda, za 3 noci jsme za 2 osoby, auto a stan zaplatili 80€.

Baone je oblast s jižně orientovanými 3-4 délkovými plotnami, strukturou podobnými hlubočepským plotnám. Plotny jsou příjemně ukloněné, nýty jsou zde osazeny cca po 3 metrech, lezačky na skále perfektně drží a i přes to, že zde moc chytů nenajdete, je to moc pěkné lezení. Na první „rozlézací“ den jsme si vybrali cestyFigoviz (I. – 4b, II. – 5a, III. – 4a) aCade la corda (I. -3a, II. -4b, III. -4b).  Do Baone je nejlepší se vydat ráno nebo večer, přes den jsou plotny rozpálené tak, že se v lezačkách nedá vydržet.

 

Adrenalin, je už jen cesta k plotnám kdy musíte ve městečku Chirano, projet uličkou o šířce 1,60m a pokračovat po cestě ne o moc širší, po které se dostanete na parkoviště přímo pod skálou. Pokud se do uličky auto nevejde nebo se řidič na průjezd uličkou necítí, dá se auto nechat v Chiaranu, nebo se dá k plotnám dojet jinudy (vrchem), ale cesta od auta ke skále je v obou případech výrazně delší.

 NAGO

Nago, je poměrně veliká oblast asi o 7 sektorech. Také je orientovaná na jih, ale na rozdíl od Baone se zde můžete schovat do stínu stromů. Cesty jsou zde pěkné, skála je zde místy mírně oklouzaná, ale ne nijak tragicky. Nýty jsou zde asi po 1,5m což dodává aspoň trochu pocitu jistoty a díky tomu jsem se zde i já vrhla do svého prvního 5cJ. Cesty, které se nám zde líbily, se jmenují  Facile ( central sektor) za 5a,Troppo buoni noc le donne(sektor spleen) za 5c  aGood bye stranger (sektor spleen) za 6a.

MURO DELL´ASINO

Je další oblast dobrá na rozlézání i na pokusy o těžší cesty (hodnocení zde začíná na 2c a končí na 7b). Naleznete zde dostatek pěkných cest s hodnocením 5a -5c. Některé cesty jsou docela ošklivě oklouzané a v jiných, třeba i oklouzaných cestách (hlavně sektor la placca) najdete velké chyty, které opravdu berou. Výhodou této oblasti je, že je orientovaná na západ a zakrytá stromy, nevýhodou pak je, že je hojně navštěvovaná lezci i nelezci. Chvíli byly cesty opravdu obsazeny a pod skalami stála dvojice vedle dvojice.   Co se týče cest na doporučení, my jsme zlezli skoro všechny cesty v sektoru La placca a až na to oklouzání se nám tam líbilo.

PROMEGHIN

Promeghin je oblast, která nás opravdu překvapila, ale bohužel nemile. Tuto oblast najdete asi v 700m.n.m. a jsou tam tudíž mnohem příjemnější teploty než dole v Arcu. Oblast je to poměrně veliká, některé cesty jsou dvoudélky. Struktura skály vypadá, jako kdybyste zalili spoustu malých kamínků betonem.

Ve skále je spousta dírek, za které by se dalo určitě dobře držet, ale my jsme asi vychytali období rozmnožování pavouků, tedy přesněji sekáčů.

Co chyt, to obydlí minimálně čtyř sekáčů. Skála jako by se hýbala. Další minus, že cesty byli sem tam „špinavé“, v chytech, byla hlína nebo rostlinka, někde se dali trhat i lesní jahůdky. Skála nám celkově nějak moc nesedla, takže tuto oblast moc nedoporučuji, ale každému sedne něco jiného, takže vás úplně neodrazuji.

Lezecký výlet do Arca je výborná volba. Lezení je tu moc pěkné a oblastí je tu opravdu fůra. Na skalách, při pozdravu „ahoj“ se nám z 90{a8529231ecd437c69f5b664f46e51dc76fea0ab836f2d3a06c59ddc296e41a38} „ahoj“ i vrátilo. Čechů tam bylo opravdu dostatek.

Pokud se tímto směrem vydáte, nezapomeňte navštívit staré centrum městečka Arco. Kromě krásných stinných ulic a uliček zde potkáte mnoho obchodů s horolezeckým vybavením a hlavně výbornou zmrzlinu.

Fotogalerie

– Terk@ –

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *