Mařenko, Mařenko

aneb kde padají větší šutry než na Bořni

Mařenka je místy až 100 m vysoká buližníková skála cca 25 min jízdy autem z Prahy. Je docela vyhledávaná kvůli vícedélkovým cestám, ale pokud čekáte, že tady polezete sportovky, tak to otočte směr Roviště.

    Lezení je tady hezké, ale sakra morálové. Skála má docela přívětivý charakter, pokud jde o spárky, do kterých se dá založit, hodně se vám budou hodit hlavně friendy.

     Co do doporučení.. Mrak tahal Počernickou V+ (není to 5 UIAA, ale je to hodnocené starou Welzenbachovskou stupnicí, takže bacha, ty cesty jsou tím pádem o něco těžší než v UIAA!), pokud byste to lezli, tak se štanduje u stromu a pak u kruhu v polovině cesty kvůli tahu lana, od druhého štandu si vyberte variantu nejvíc vlevo (jsou tam tři lajny borháků), ta přímá je vražedná, myslím tak za 6/6plus UIAA, pokud bych měla hodnotit jenom ten úsek, docela mi to na druhém dalo zabrat. 

     Zajímavá cesta byla Janina IV, do té jsem se nechala přemluvit na prvním, jištěná třemi skobkami na 25m cesty, dvě z nich jsou nové a působí docela jistě, jinak se dá zasmyčkovat a zavklíněncovat po metru a půl tutovými smyčkami, v cca 18 metrech krásný obhoz. Štanduje se o strom, kde jsou navěšené erární smyčky a erární slaňovací karabina. (Cesta hezká, ale tak moc jsem se ještě v životě nevybála.)

     Buďte opravdu opatrní na volné lokry! Partičce, která tam lezla s námi se podařilo shodit šutr, který měl prý metr v průměru (to vím z vyprávění toho kluka,co šutr shodil, my jsme slyšeli jenom strašnou řachu a měli dojem, že něco vybuchlo) a když na Mařence na něco sáhnete, velice často ti duní, přirovnala bych to k Malým varhanům na Bořni s podstatně většími lokry.

     Správci oblasti se o Mařenku starají hezky, ale bylo nám řečeno, že až příště přijedeme, máme s sebou vzít zahradnické nůžky a rukavice. Místy Mařenka připomíná džungli ,například taková cesta Genesis není přes bujnou vegetaci vůbec vidět. Ovšem lezené cesty jsou ve slušném stavu.

     Obtížnost cest v průvodcích často neodpovídá obtížnosti uvedené na skále. Ačkoli nejsem milovníkem svého prsáku, tady bych vám rozhodně doporučila si ho vzít, o helmě netřeba mluvit.

     Doporučené cesty: Janina IV, Černobílá cesta (teď nevím, zda nekomolím, hned vlevo od Janiny, taky IV)

     Pro ty s lepším morálem: Počernická V+, Karlova tuším V (hned vedle sebe, popsáno na skále, Karlovu jsme nelezli, ale lezl ji myslím Róša)

     Průvodce:http://cz-skalky.sweb.cz/marenka/marenka.htm

                 Nenajdete zde všechny cesty, ale skála je popsaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *